Exekuce a oddlužení: srážky ze mzdy dostanou nová pravidla v roce 2014

14.10.2013 12:32

 

Jste v exekuci a žádáte o oddlužení? Zaměstnavatelé dnes nemají jasno v tom, jak v případě souběhu exekuce a insolvenčního řízení zaměstnance postupovat. Novela insolvenčního zákona dá srážkám ze mzdy jasná pravidla. Měnit se budou i podmínky dohod o srážkách ze mzdy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Novela insolvenčního zákona (přesněji novela zákona o úpadku a způsobech jeho řešení) už ve Sněmovně prošla prvním čtením. Pokud bude schválena, přinese v oblasti oddlužení a insolvence hned několik novinek – například jasnější noty pro postup při srážkách ze mzdy. Nová pravidla by měla platit od začátku příštího roku.

Zaměstnavatelé lidí, kteří jsou v exekuci a přitom požádají o osobní bankrot, dnes mnohdy bývají bezradní. Nevědí totiž, komu mají v té chvíli srážky ze mzdy vlastně vyplácet. Je třeba už v okamžiku, kdy člověk zažádá o osobní bankrot, exekučně strhávané srážky ze mzdy zastavit? Současný zákon jednoznačnou odpověď nedává. Říká k takové situaci pouze toto: „Výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit nebo zahájit, nelze jej však provést.“