Kvůli realitkám přišly stovky lidí o milióny i byty

13.09.2013 09:49

 

O milióny korun i o své prodané rodinné domy a byty přišly v Česku už stovky lidí. Nepoctivé realitní kanceláře nebo jimi doporučovaní advokáti zpronevěřili sumy poslané kupujícími do úschovy.

 

Peníze uložené v úschovách nejsou ničím zajištěné

„Jenže ani v případě úschovy u notáře nebo právníka zákonodárce neřeší pojištění vkladu, které by dávalo úschově financí jakousi jistotu. Přitom realitka nemá možnost kontrolovat tok financí na účtu advokáta při jejich úschově,“ napsal nám realitní makléř Jindřich Dědek z Prahy v reakci na články Práva o tom, společnost Reality 21 dala zcela ruce pryč od svých klientů, které obral jí doporučovaný advokát Vlasák.

Jedna z klientek, která přišla o více než tři milióny korun utržené z prodeje jejího rodinného domu, se však oprávněně domnívá, že vedení Reality 21, patřící do známé mezinárodní realitní sítě, muselo o tom, že Vlasák sahá na peníze z úschov, vědět.

„Několik měsíců před provalením problému se vedení realitky potýkalo se stížnostmi klientů i makléřů ohledně nespolehlivosti advokáta Vlasáka – zejména kvůli zpožděním plateb. Avšak vždy to uzavřeli tak, že se to vyřídilo, do doby, než nám sdělili, že peníze jsou pryč,“ řekla Právu poškozená Dana Krudencová.

O tom, že majitelé Reality 21 měli k Vlasákovi úzký vztah, svědčí i fakt, že mu půjčovali peníze, což je mimo jiné patrné z insolvenčního rejstříku. Neboť i oni teď přihlásili své pohledávky vůči Vlasákovi do insolvenčního rejstříku.