Podvodníci s půjčkami obrali už tisíce lidí v nouzi

05.05.2014 11:43

 

Dlužníky, kterým už nepůjčí banky ani úvěrové společnosti, ještě stahují z kůže podvodníci. Slibují zprostředkování snadné půjčky, a to bez dokládání toho, jaký má dlužník příjem a závazky. Řeknou si za tyto služby předem i o pár tisíc korun a pak se vypaří.

 

I když si už takto naběhly tisíce lidí, za šejdíři pořád přicházejí další. Pod tlakem obvykle zoufalých finančních okolností a zaslepení vidinou na rychlou půjčku sedají podrazákům na lep. Svědčí o tom další  a další případy tohoto ražení, jež se policii vrší na stolech.

Například třiadvacetiletá žena z Teplic, recidivistka, která už dříve okradla desítky lidí, na internetu pod smyšlenými jmény letos inzerovala zprostředkování půjček od soukromých investorů. Žádného ale neznala a neměla ani peníze, aby mohla půjčky poskytovat sama.

Podvodnici pustil Klaus, teď soudce

„Od lidí požadovala zaslání administrativního poplatku v různé výši za zprostředkování půjčky. Celkem takto nachytala nejméně devět poškozených z celé republiky, kteří ženě na účet poslali dohromady 84 tisíc korun,“ shrnul mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Za podobné podvody byla už v roce 2012 odsouzena, jenže se na ni vztahovala Klausova amnestie.

Letos si přitom vyslechla další podmínečný trest za úvěrové a pojišťovací podvody, při kterých okradla 36 lidí o nejméně 50 tisíc korun. Ani tento rozsudek ji nenapravil a začala od lidí inkasovat poplatky za fiktivní půjčky.

Pachatelé většinou spoléhají na to, že podvedení se na policii ani neobrátí policista

„Policisté podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněné do vazby, neboť panuje předpoklad, že počet podvedených není konečný a že by žena na svobodě ve svém jednání pokračovala. Soudce ale návrh neakceptoval a ženu propustil na svobodu,“ dodal Vítek. V případě odsouzení jí hrozí maximálně pětiletý trest odnětí svobody.

Ještě větší eso s fiktivními půjčkami chytili nedávno kriminalisté na Liberecku. Dlužníky očesával dva a půl roku. Šestadvacetiletý muž nabízel od roku 2010 do konce letošního července, než byl zadržen, v inzerátech „poctivé“ půjčky, za které předem žádal tisíc korun jako manipulační poplatek. Žádné půjčky lidem nesehnal a peníze si nechal.

Zatím policie eviduje na dvě stovky poškozených, ale předpokládá, že jich bude více.